Bretagne | steden & dorpen | bezienswaardigheden | musea | geschiedenis | vervoer | reisinformatie | het weer | links

Bretagne weer & klimaat

Het klimaat van Bretagne is in veel gevallen net zo wispelturig als het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn. Het enige verschil is dat de gemiddelde temperaturen in de wintermaanden iets hoger liggen en dat de neerslagcijfers in de zomermaanden iets lager zijn. Hierdoor zijn de zomermaanden iets aangenamer dan wij in Nederland gewend zijn. Voor het weer hoef je dus niet perse naar Bretagne te reizen. Gelukkig heeft deze regio nog veel meer te bieden. Er zijn echter wel plekken die qua klimaat de moeite waard zijn. Zo lijkt het klimaat aan de Côte de Granit Rose nog het meest op een tropisch klimaat. Dit komt hoofdzakelijk door de sterke invloed die de Warme Golfstroom op dit gebied heeft. Ditzelfde effect is ook merkbaar in het uiterste zuidwestelijke deel van Engeland.

Bretagne bezienswaardigheden

Bretagne barst van de prachtige baaien, mooie stranden, karakteristieke dorpen en historische bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Bretagne samengesteld:
Bretagne bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Bretagne

Bretagne heeft een gematigd zeeklimaat dat hoofdzakelijk wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom. Door deze invloeden heeft Bretagne een gematigd klimaat waar maar weinig echte weersextremen voorkomen. De zomermaanden zijn er warm zonder dat ze echt heet worden. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt net iets boven de twintig graden Celsius. In de winterperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de tien graden Celsius. In de winter zal het kwik tijdens de nacht richting het vriespunt zakken, maar lange periodes met vorst en/of nachtvorst komen er maar zelden voor. Dit komt hoofdzakelijk door de invloed van de Atlantische Oceaan.
Bretagne heeft net als Nederland vier duidelijk te onderscheiden seizoenen die geruisloos in elkaar overgaan.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 8 3 2 uur 19 dagen 94 mm 11
februari 9 4 3 uur 16 dagen 84 mm 10
maart 11 5 5 uur 16 dagen 90 mm 10
april 13 6 6 uur 15 dagen 71 mm 11
mei 17 9 7 uur 14 dagen 70 mm 12
juni 20 11 7 uur 12 dagen 55 mm 14
juli 21 13 8 uur 12 dagen 54 mm 17
augustus 22 13 7 uur 12 dagen 57 mm 17
september 20 12 6 uur 15 dagen 77 mm 17
oktober 16 10 4 uur 16 dagen 80 mm 15
november 12 6 3 uur 17 dagen 97 mm 13
december 9 4 2 uur 18 dagen 91 mm 12
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Neerslag

Bretagne staat bij veel Nederlanders bekend als het natste deel van Frankrijk. Deze aanname is echter erg onterecht. Ook de veronderstelling dat het altijd regent in Bretagne klopt niet. Er zijn sommige plaatsen in Bretagne waar de gemiddelde jaarlijkse neerslag net zo laag ligt als plaatsen in het zuiden van Frankrijk. De meeste neerslag valt er op het plateau van Bretagne. Gemiddeld 1.200 millimeter op jaarbasis, verdeeld over tweehonderd dagen. De westelijke delen van Bretagne zien daarentegen weer behoorlijk wat minder neerslag en de eilanden voor de kust zien nog minder neerslag. Het eiland Belle île ziet gemiddeld genomen de minste neerslag van de regio.
Op de koudste dagen van het jaar kan de neerslag als sneeuw of natte sneeuw komen. Dit komt niet erg vaak voor omdat de temperaturen in Bretagne hier vaak te hoog voor zijn.

Zomerzon

De zomermaanden in Bretagne zijn de aangenaamste van het jaar. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode net iets boven de twintig graden Celsius en op sommige dagen zal het kwik zelfs richting de dertig graden Celsius gaan. Gemiddeld schijnt de zon acht uur per dag in de zomerperiode. De zomermaanden in Bretagne zijn in veel opzichten te vergelijken met de zomers zoals wij die gewend zijn in Nederland met als enige verschil dat de gemiddelde temperatuur iets hoger ligt. De zomers kunnen er dus behoorlijk wisselvallig zijn, maar als de zon erdoor komt dan is het er gelijk aangenaam. Gemiddeld schijnt de zon er ongeveer 2.200 uur op jaarbasis.

Weersextremen

Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom komen er maar weinig weersextremen voor in Bretagne. Wel komen er met name in de winterperiode regelmatig zware stormen voor. Deze stormen gaan gepaard met harde windstoten en veel neerslag. Met regelmaat hebben deze zware stormen voor veel problemen gezorgd. Wie kent er niet de beelden van de zee die tegen de vuurtorens van de Bretonse kust aanslaat.

Beste reisperiode

De zomermaanden zijn de beste periode om een bezoek te brengen aan Bretagne. Tijdens deze periode heb je minste kans op langdurige neerslag en zijn de temperaturen het aangenaamst. Ook is de gemiddelde zeetemperatuur in deze periode redelijk geschikt om te zwemmen. Met een temperatuur van ongeveer zeventien graden Celsius moet je wel tegen een stootje kunnen. Daarnaast zijn in de zomermaanden de meeste toeristische trekpleisters zeven dagen per week geopend. Tijdens de andere maanden van het jaar is dit vaak een stuk minder. Wie Bretagne graag op een rustigere manier wil leren kennen kan het beste een bezoek in het voorjaar. De kans op langdurige neerslag in deze periode is wel een stuk groter.

Normandië

Niet zelden combineren toeristen die Bretagne bezoeken hun vakantie met een bezoek aan Normandië. Informatie over Normandië is terug te vinden op Normandië voor beginners.

Meer info over Bretagne

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Bretagne:
Bretagne informatie
Bretagne weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Bretagne
mooiste dorpjes van Bretagne

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy