Het klimaat van Bretagne is in veel gevallen net zo wispelturig als het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn. Het enige verschil is dat de gemiddelde temperaturen in de wintermaanden iets hoger liggen en dat de neerslagcijfers in de zomermaanden iets lager zijn. Hierdoor zijn de zomermaanden iets aangenamer dan wij in Nederland gewend zijn. Voor het weer hoef je dus niet perse naar Bretagne te reizen. Gelukkig heeft deze regio nog veel meer te bieden. Er zijn echter wel plekken die qua klimaat de moeite waard zijn. Zo lijkt het klimaat aan de Côte de Granit Rose nog het meest op een tropisch klimaat. Dit komt hoofdzakelijk door de sterke invloed die de Warme Golfstroom op dit gebied heeft. Ditzelfde effect is ook merkbaar in het uiterste zuidwestelijke deel van Engeland.
Weer en beste reistijd voor Bretagne
Het klimaat van Bretagne
Bretagne heeft een gematigd zeeklimaat dat vooral wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom. Door deze invloeden heeft Bretagne een gematigd klimaat waar maar weinig echte weersextremen voorkomen. De zomermaanden zijn er warm zonder dat ze echt heet worden. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt net iets boven de twintig graden Celsius. In de winterperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de tien graden Celsius. In de winter zal het kwik tijdens de nacht richting het vriespunt zakken, maar lange periodes met vorst en/of nachtvorst komen er maar zelden voor. Dit komt vooral door de invloed van de Atlantische Oceaan.
Bretagne heeft net als Nederland vier duidelijk te onderscheiden seizoenen die geruisloos in elkaar overgaan.
Neerslag
Bretagne staat bij veel Nederlanders bekend als het natste deel van Frankrijk. Deze aanname is onterecht. Ook de veronderstelling dat het altijd regent in Bretagne klopt niet. Er zijn sommige plaatsen in Bretagne waar de gemiddelde jaarlijkse neerslag net zo laag ligt als plaatsen in het zuiden van Frankrijk. De meeste neerslag valt er op het plateau van Bretagne. Gemiddeld 1.200 millimeter op jaarbasis, verdeeld over tweehonderd dagen. De westelijke delen van Bretagne zien daarentegen weer behoorlijk wat minder neerslag en de eilanden voor de kust zien nog minder neerslag. Het eiland Belle île ziet gemiddeld genomen de minste neerslag van de regio.
Op de koudste dagen van het jaar kan de neerslag als sneeuw of natte sneeuw komen. Dit komt niet erg vaak voor omdat de temperaturen in Bretagne hier vaak te hoog voor zijn.
Zomerzon
De zomermaanden in Bretagne zijn de aangenaamste van het jaar. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode net iets boven de twintig graden Celsius en op sommige dagen zal het kwik zelfs richting de dertig graden Celsius gaan. Gemiddeld schijnt de zon acht uur per dag in de zomerperiode. De zomermaanden in Bretagne zijn in veel opzichten te vergelijken met de zomers zoals wij die gewend zijn in Nederland met als enige verschil dat de gemiddelde temperatuur iets hoger ligt. De zomers kunnen er dus behoorlijk wisselvallig zijn, maar als de zon erdoor komt dan is het er gelijk aangenaam. Gemiddeld schijnt de zon er ongeveer 2.200 uur op jaarbasis.
Weersextremen
Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom komen er maar weinig weersextremen voor in Bretagne. Wel komen er met name in de winterperiode regelmatig zware stormen voor. Deze stormen gaan gepaard met harde windstoten en veel neerslag. Met regelmaat hebben deze zware stormen voor veel problemen gezorgd. Wie kent er niet de beelden van de zee die tegen de vuurtorens van de Bretonse kust aanslaat.
Klimaatstatistieken
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Bretagne zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Bretagne. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.