Steden en dorpen in Bretagne

Er zijn in Bretagne tal van mooie historische steden, prachtige dorpjes en andere plaatsen te vinden. Wat opvalt bij het merendeel van de steden en dorpen in Bretagne is dat ze bijzonder goed bewaard zijn gebleven. Sommige van de historische centra kunnen zo dienst doen in een film over de middeleeuwen. Dit komt gedeeltelijk doordat de honderdjarige oorlog hier zo goed als geen schade heeft aangericht en doordat de Bretons een bijzonder sterk historisch besef hebben. Hierdoor worden de steden en dorpen hier vaak beter onderhouden dan in andere delen van Frankrijk. Dit zorgt er overigens ook weer voor dat veel van de historische dorpen de laatste jaren bijzonder populair zijn geworden bij de toeristen wat weer terug te zien is in het winkelaanbod.

St. Malo

Saint Malo is één van de grotere kustplaatsen in het noordelijke deel van Bretagne. De stad bestaat uit een oud ommuurd deel en een moderner deel. De belangrijkste toeristische trekpleister is de Saint-Malo Intra-Muros. Binnen deze muren bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Vanaf de omwalling heb je een prachtig uitzicht over de oude stad, de zee en de voor de kust liggende eilanden. Binnen de muren zijn er tal van gezellige restaurants en terrassen te vinden waar je de vele Bretonse specialiteiten kunt proeven. Hoogtepunten van een bezoek aan de Saint-Malo Intra-Muros zijn het kasteel van Saint Malo, het maritiem museum en Saint-Saveur kerk. Voor de kust liggen enkele eilanden met forten erop. De bekendste hiervan is Fort National die door een leerling van Vauban in gebouwd. Een populaire toeristische trekpleister in het nieuwe deel van Saint Malo is het aquarium van Saint Malo. Naast een prachtig bassin met haaien en grote schildpadden kun je er ook een tocht maken met een onderzeeër.

Vannes

Vannes is één van de grotere steden aan de zuidkust van Bretagne. De stad ligt aan de monding van de rivier de Vannes. In het stadje is dan ook een prachtige jachthaven te vinden. Het mooiste van de stad is echter het historisch centrum. Dit deel van de stad begint recht tegenover de jachthaven als je onder de Porte de Saint Vincent doorloopt. Door het historisch centrum kun je heerlijk wandelen, terwijl het prachtige historisch decor aan je voorbij trekt. Doordat Vannes met name in de zomermaanden een populaire toeristische bestemming is kan het behoorlijk druk zijn in het historische autoluwe deel van de stad. Dit zorgt echter ook weer voor de nodige sfeer. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Aquarium van Vannes en de Jardin des Papillons.

Rennes

Rennes is de hoofdstad van Bretagne en hoort tot de tien grootste steden van Frankrijk. Het is een echte studentenstad; meer dan tien procent van de inwoners van de stad staat ingeschreven bij één van de twee universiteiten. Van oudsher is Rennes één van de historische hoofdsteden van het hertogdom Bretagne. Ondanks het feit dat in de achttiende eeuw er in de stad een grote brand heeft gewoed beschikt Rennes nog over een prachtig historisch centrum met veel vakwerkhuisjes en twee mooie historische pleinen. De mooiste en bekendste straatjes in Rennes zijn: Rue Saint-Sauveur, Rue du Chapitre, Place du Champ-Jacquet en de Rue Saint-Michel. Eén van de leukste festivals die elk jaar in deze stad gehouden wordt, is het straattheaterfestival Les Tombées de la Nuit.

Carnac

Carnac is een klein plaatsje in het centraal zuidelijk deel van Bretagne. Carnac dank zijn bekendheid voornamelijk aan de vele prehistorische monumenten die er in de omgeving te vinden zijn. Tegenwoordig zijn er nog ongeveer 2.600 megalieten te vinden. Er wordt geschat dat dit er vroeger ongeveer 11.000 geweest hebben moeten zijn. De megalieten, menhirs en dolmen staan er in verschillende patronen en geometrische vormen. De precieze betekenis ervan laat naar zich gissen maar in het algemeen wordt aangenomen dat ze een spirituele oorsprong hebben. In Carnac is er tevens een museum te vinden dat gewijd is aan de megalithische cultuur.

Pontivy

Pontivy is een klein stadje in het centrale deel ven Bretagne. Het stadje staat voornamelijk bekend om het kasteel van Rohan. Het stadje is gesticht in de zevende eeuw door een monnik die hier een brug over de Blavet liet bouwen. Een deel van Pontivy bestaat nog uit een middeleeuws centrum met gezellige smalle straatjes en goed gerestaureerde vakwerkhuisjes. Een ander deel van het stadje bestaat uit een militair centrum dat werd gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte.
Het kasteel van Rohan is nog steeds in het bezit van de familie Rohan. Deze invloedrijke familie speelt al vele eeuwen een belangrijke rol in de Franse geschiedenis. Van oudsher is het een Bretons adellijk geslacht. Het kasteel in Josselin is van dezelfde familie.

Brest

Brest is een grote stad in het noordwestelijk deel van Bretagne in het departement Finistère. Brest staat voornamelijk bekend om als havenstad. De stad is in het bezit van een grote militaire haven en een burgerhaven. De militaire haven is een ontwerp van Vauban in opdracht van Lodewijk XIV. De haven is tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest en is na de oorlog weer opgebouwd. Ook grote delen van Brest zelf zijn tijdens deze bombardementen verloren gegaan, waardoor er niet echt meer een historisch stadshart te vinden is in Brest. Rond de haven zijn nog enkele historische gebouwen te vinden. Hiervan is het kasteel van Brest de bekendste. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen in Brest de duikboten van de Duitsers. De onderzeebunkers die toen gebouwd werden worden nu gebruikt door de Franse marine. Een populaire toeristische attractie in Brest is het aquarium Oceanopolis.

Quiberon

Quiberon is een klein plaatsje op het schiereiland van Quiberon. Het dorpje is één van de bekendste badplaatsen aan de zuidkust van Bretagne. Het dorpje staat bekend om zijn ruige kusten en zijn prachtige stranden met uitzonderlijk fijn zand. De kust van Quiberon staat bekend als één van de beste surfspots van Bretagne. Quiberon is tevens de vertrekplaats van verschillende ferry’s. Deze varen onder andere naar Belle-île, Houat en Hoëdic. In Quiberon zijn er tal van gezellige steegjes met boetiekjes te vinden waar je heerlijk kunt winkelen.
De omgeving van Quiberon staat bekend om zijn prachtige natuur en de vele schitterende dorpjes die er op het schiereiland te vinden zijn.

Tréguier

Tréguier is een prachtig klein Bretons dorpje in het noordwestelijk deel van Bretagne in het departement Côtes-d’Amor. Het dorpje is ontstaan in de zesde eeuw, nadat een monnik er een klooster stichtte. Door de eeuwen heen ontwikkelde het dorpje zich als een belangrijke haven en stond het bekend om zijn boekdrukkunst. Mede door zijn schitterende ligging en het schitterende historisch centrum is Tréguier uitgeroepen tot ‘Petit Cité de Caractère’. Eén van de karakteristieke bouwwerken in het dorp is de kathedraal Saint-Tugdual die bekend staat om zijn prachtig opengewerkte torenspits.

Concarneau

Het prachtige Concarneau is vooral bekend om zijn ‘ Ville Close’. Dit is een nog geheel in tact zijnde ommuurd stadsdeel gelegen op een landtong die in zee steekt. In de kleine straatjes van het ommuurde deel vind je nog prachtige oude huisjes. De stadsmuren zijn te beklimmen. Dit deel van de stad is erg sfeervol en staat vol met leuke winkeltjes en restaurantjes. Straatmuzikanten zorgen tijdens de zomer voor nog wat extra gezelligheid. Concarneau is van oudsher een vissershaven. Nog steeds is er een grote visafslag waar de verse vis, oesters, krabben, kreeften en garnalen dagelijks vers worden afgeleverd. Erg leuk om ook even een kijkje te nemen.

Josselin

In het centraal oostelijk deel van Bretagne ligt het dorpje Josselin. Het dorp staat bekend om zijn prachtige kasteel. Het kasteel van Josselin is al sinds de middeleeuwen in het bezit van de familie Rohan-Chabot. Nog steeds wordt het kasteel bewoond door deze familie. Mede hierdoor kan het kasteel alleen onder begeleiding bezocht worden. Tijdens de zomermaanden worden er dagelijks rondleidingen georganiseerd in het Frans en in het Engels. De rest van dorp is ook meer dan de moeite waard. Met name het historisch centrum is er erg mooi. Midden in het historisch centrum staat de basiliek Notre Dame du Roncier. In deze kerk staat het beeld dat tijdens de ‘pardon’ processie door het dorp gedragen wordt. Tijdens deze processie lopen de inwoners van het dorp in klederdracht.

Dinan

In het noordelijk deel van Bretagne ligt het stadje Dinan. Het stadje bestaat uit twee delen:een lager gelegen deel aan de rivier de Rance en een hoger gelegen deel dat prachtig uitkijkt over het lager gelegen deel met zijn haven. Het is een oude stad die al sinds de oudheid wordt bewoond. In de negende eeuw was Dinan een kleine marktstad die bewaakt werd door enkele stadswallen. Door deze verstevigingen heeft de stad meerdere aanvallen kunnen afslaan. Hierdoor is er veel van de schoonheid van de stad bewaard gebleven. Met name de oude houten huizen en de prachtige kerken zijn tegenwoordig populaire toeristische trekpleisters. De beroemdste straten van de stad zijn de Rue de Chateau die van de haven naar het historische deel van de stad loopt en de Rue de l’Horloge die het middelpunt vormt van de Vieille Ville. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Musée du Château, het belfort en het huis van de Gouverneur. Tijdens de zomermaanden behoort Dinan tot de populairdere toeristische bestemmingen in Bretagne.

Quimper

Quimper is de grootste stad in het westelijkste puntje van Bretagne en de hoofdstad van het departement Finistère. De stad is gelegen op het punt waar drie rivieren samenvloeien en heeft een leuk en levendig centrum. In de binnenstad vind je nog vele mooie oude middeleeuwse huizen. Er is een prachtige kathedraal en ook de oude stadswallen zijn te beklimmen. Daarnaast heeft Quimper een museum van schone kunsten en eentje met Bretonse kunst. In de binnenstad vind je leuke restaurants en kleine toeristische winkeltjes. In de buitengebieden van Quimper vind je enkele grote winkelcentra.

Vitré

In het oostelijk deel van Bretagne in de buurt van de grens met de regio Pays de Loire ligt het stadje Vitré. Het is een schitterend historisch vestingstadje dat nog gedeeltelijk ommuurd wordt door zijn oude stadsmuren. Als je door het kleine, maar prachtige historisch centrum loopt valt het op hoe veel en hoe goed het bewaard is gebleven. Met name de oude vakwerkhuisjes zijn er bijzonder mooi. De meeste hebben tegenwoordig bontgekleurde gevels waardoor Vitré er gezellig en uitnodigend uitziet. Opvallend is dat er in het centrum naast de gewoonlijke toeristische winkels een hoop leuke en bijzondere winkeltjes te vinden zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal leuke vintagewinkels.

De twee hoogtepunten van een bezoek aan Vitré zijn de Notre-Dame en het kasteel van Vitré. De Notre-Dame stamt uit de vijftiende eeuw. Aan de buitenzijde zijn nog enkele mooie maar enge waterspuwers te vinden. Binnenin de kerk is het eerste wat opvalt het prachtig beschilderde plafond. Het kasteel van Vitré is een belangrijk historisch monument. Het kasteel kan bezocht worden. Je brengt dan een bezoek aan drie van de torens. Sommige kamers zijn ingericht als stijlkamers; in andere is een deel van de kunstcollectie tentoongesteld.

Fougéres

Fougéres is een klein stadje in het noordoostelijk deel van Bretagne. Net als het stadje Vitré was Fougéres vroeger een belangrijke vesting van Bretagne. Het stadsbeeld wordt dan ook voor het grootste deel bepaald door de stadmuren en het kasteel van Fougéres. Het kasteel van Fougéres is gebouwd in het dal en werd vroeger omgeven door moerasland. Hierdoor was het kasteel vroeger bijna onneembaar. De oudste delen van het kasteel stammen uit het begin van de elfde eeuw en zijn dus al bijna duizend jaar oud. Naast het kasteel staat het stadje ook bekend om zijn prachtige tuinen.

Bénodet

Bénodet is een kleine badplaats in het zuidwestelijk deel van Bretagne in het departement Finistère. Het plaatsje staat bekend om zijn prachtige stranden en de jachthaven. In de buurt van Bénodet laten de Bretons volgens oud gebruik hun afgedankte schepen achter zodat deze in hun element kunnen vergaan. Dit als een soort van eerbetoon voor bewezen diensten. De geraamtes die achterblijven kunnen prachtige foto’s opleveren. In de buurt van Bénodet zijn er bijzonder veel leuke campings en andere vakantieverblijven te vinden.

Dinard

Aan de noordkust van Bretagne ligt het badplaatsje Dinard. Het stadje ligt aan de monding van de Ranche en kijkt uit over de badplaats Saint Malo. Dinard is met name tijdens de zomermaanden een populaire toeristische bestemming door het prachtige strand dat aan de boulevard te vinden is. In de maand juli wordt er op het strand een groots vuurwerk georganiseerd waar vele duizenden toeristen en locals op afkomen. De bekendste stranden van het stadje zijn: Plage de l’Escuse en Plage de Saint-Enogat.

Dinard is een oude mondaine badplaats die ontstaan is in de tweede helft van de negentiende eeuw. De bijzondere stijl van de hotels en de huizen verraden nog steeds de sfeer van weleer. De boulevard, de gezellige terrassen en het casino maken van Dinard één van de populairste badplaatsen aan de noordkust van Bretagne.