Musea in Bretagne

Bretagne staat niet echt bekend om haar mooie grote en bijzondere musea. Toch zijn er verdeeld over de regio tal van leuke en interessante musea te vinden. De meeste musea die je in deze regio tegenkomt hebben te maken met de lange historie van de regio, een stad of een dorp. Een bijzonder museum is het Univers du poète ferrailleur waar een kunstenaar een groot deel van zijn leven besteed aan het maken van bijzondere bewegende objecten. Er zijn in Bretagne maar weinig musea te vinden die het omrijden waard zijn, maar als je er toch in de buurt komt, mag je een bezoekje aan één van de musea zeker niet overslaan.

Musée de la Marine - Citadelle de Port-Louis

In de citadel van Port-Louis is het nationaal maritiem museum van Frankrijk gevestigd. Het is één van de vijf vestigingen van het museum; de andere zijn te vinden in Brest, Parijs, Rochefort en Toulon. In het museum is een prachtige collectie boten, wapens en historische schaalmodellen te vinden. Het museum is onderverdeeld in twee delen: de redding en de schatten van de oceaan. Het feit dat het museum in een citadel is gevestigd zorgt voor een hoop sfeer en beleving. Tegenover het museum in de citadel is het Musée de la Compagnie des Indes gevestigd.

Musée de la Compagnie des Indes

Net als het Musée de la Marine is het Musée de la Compagnie des Indes gevestigd in de citadel van Port-Louis. Het museum vertelt het unieke verhaal van één van de grootste handelsondernemingen uit de zeventiende en achttiende eeuw. In het museum zijn souvenirs, afbeeldingen en goederen te vinden die te maken hebben met de lange gevaarlijke zeereizen naar het oosten. In het museum wordt ook aandacht besteed aan de gevolgen van deze ondernemingen op de huidige Franse bedrijven en ondernemingen. Met name de schitterende pentekeningen en schilderijen zijn de moeite waard.

Univers du poète ferrailleur

Een bijzonder museum net buiten het dorpje Lizio is het Univers du poète ferrailleur. Een kunstenaar heeft de afgelopen vijfentwintig jaar bijna non-stop gewerkt om de bijna tachtig bewegende, muziekmakende en bijzondere kunstwerken te bouwen. Nog steeds is Robert Coudray in een schuurtje op het terrein bezig met nieuwe creaties uit te denken en te bouwen. Het museum laat je van de ene in de ander verbazing vallen. Soms leuk, soms eng en soms ontroerend. De installaties staan verdeeld over een groot terrein waar verschillende schuurtjes en loodsen staan. In deze ruimtes zijn de elektrisch aangedreven creaties te vinden. Het middenterrein van het museum wordt gedomineerd door een aantal grote fantasiehuizen. Deze kunnen ook gedeeltelijk bezocht worden. Bij het museum zit een kleine restauratie waar je heerlijke biologische biertjes kan drinken en zelfgemaakte ijsjes kunt eten.

La Cité des Télécoms

Bij het dorpje Trégastel in het noorden van Normandië staat het La Cité des Télécoms. Dit museum is gewijd aan de telecommunicatie. Het is het grootste telecommunicatiepark van Europa. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden op het park is een gigantische koepel van vijftig meter hoog met een diameter van vierenzestig meter. Op het terrein is ook de antenne te vinden waarmee de eerste live-uitzending tussen de Verenigde Staten en Europa in 1962 plaatsvond. Naast de permanente tentoonstelling worden er met regelmaat tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Maison de la Harpe à Dinan

Het Maison de la Harpe à Dinan is een uniek klein museumpje dat in zijn geheel gewijd is aan de Keltische harp. Dit instrument werd al gebruikt door de druïden en wordt door sommige mensen zelfs magische krachten toebedeeld. Na een bezoek aan het harpmuseum in Dinan zal dit magische instrument nog maar weinig geheimen voor je hebben. Je vindt er harpen in alle soorten en maten, sculpturen en vele geschriften over de harp. Daarnaast kan je er ook workshops volgen en concerten bijwonen.

Village de l’An Mil

In het begin van de twintigste eeuw werden er bij het dorpje Melrand resten ontdekt van een prehistorisch dorpje. Na de ontdekking is er gewerkt om deze resten zo goed mogelijk te exposeren, zodat de bezoekers een goed idee krijgen hoe het leven van Normandische boeren er vroeger uitzag. Er is voor gekozen om het dorp weer gedeeltelijk op te bouwen en er een openlucht museum van te maken. Tijdens de zomermaanden worden sommige van de huizen bewoond en scharrelen er geiten en andere dieren rond het dorp. Er is geprobeerd om enkele oude dierenrassen en plantensoorten terug in het dorp te brengen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Tijdens je bezoek leer je hoe men vroeger brood bakte, de smid zijn werk deed en de boer het graan maaide.

Musée de l’Amiral

In het dorpje Pouldreuzic ligt het Musée de l’Amiral. Het museum heeft een immense collectie schelpen, opgezette zeevogels, koralen, fossielen en zeesterren. Het is een leuk, maar klein museum. Ben je in de buurt ga er zeker even langs maar rij er niet te ver voor om. Het uitzicht van het museum op de Atlantische Oceaan is wel prachtig.

Musée du long-cours cap-hornier

In het Intra-Muros van Saint-Malo ligt het Musée du long-cours cap-hornier. Dit museum vertelt over de vele tochten die vanuit deze plek vertrokken naar de Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Amerika. Deze kaap werd in 1616 ontdekt door de Nederlanders. Van de zeventiende tot de negentiende eeuw zijn er vele reizen gemaakt naar dit punt. In het museum zijn replica’s van boten te zien, navigatie-instrumenten en spullen die door de matrozen gebruikt werden om zichzelf tijdens de lange tocht bezig te houden. Het museum is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.