Handig om te weten

Voor je een bezoek brengt aan Bretagne is het verstandig om al het één en ander uitgezocht te hebben. Op deze manier kom je op de plaats van bestemming niet voor verrassingen te staan. Op deze pagina vind je de belangrijkste dingen die je moet weten voor je een bezoek brengt aan Bretagne. Zo kun je lezen of het kraanwater hier drinkbaar is en wat voor reisdocumenten je mee moet nemen. Verder vind je er een lijst met de nationale feestdagen en de openingstijden van de verschillende winkels in het land, zodat je nooit voor een gesloten deur hoeft te staan.

Reisdocumenten

Frankrijk hoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart die je als erom gevraagd wordt ook moet kunnen tonen. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer in Frankrijk is 112. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke alarmnummers. Voor de politie bel je 17, voor de brandweer 18 en voor de ambulance 15. Maar als je 112 belt dan kom je uiteindelijk altijd bij de juiste dienst terecht.

Kraanwater

Het kraanwater in Bretagne is op zo goed als alle plaatsen te drinken. In de meeste gevallen zal het een andere smaak hebben dan dat wij in Nederland gewend zijn, maar het kan geen schade aanrichten voor de gezondheid. Veel mensen ervaren dit als een chloorsmaak. Voor wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste water uit flessen drinken of het kraanwater voor consumptie eerst koken.

Drugs

Het gebruik en bezitten van alle drugs is hier verboden. Hierbij wordt geen verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Wie betrapt wordt op het gebruiken van drugs of het bezitten ervan riskeert hoge geldboetes of een gevangenisstraf.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Hierdoor kunnen opladers en andere elektrische apparaten zonder probleem en adapter gebruikt worden op het Franse netwerk.

Feestdagen

In Frankrijk zijn er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties, en soms ook de winkels, gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Frankrijk op deze dagen juist wel geopend zijn. Controleer dit voor je vertrek echter altijd om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat. Naast de nationale feestdagen, die voor heel Frankrijk gelden, zijn er gedurende het jaar meerdere regionale feestdagen die alleen voor bepaalde regio’s gelden. Tijdens de zomermaanden worden er op diverse plaatsen grote feesten georganiseerd.

De nationale feestdagen in Frankrijk zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Geld

In Frankrijk en dus ook in Bretagne betaal je net als in Nederland met de euro. De prijzen voor de meeste producten liggen ongeveer op dezelfde hoogte als dat wij gewend zijn in Nederland. Bij de meeste winkels, restaurants en supermarkten kun je gewoon gebruik maken van je Nederlandse pinpas of creditcard. Er zijn er echter ook aantal waar dit niet mogelijk is. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg contanten op zak hebt om ongemakkelijke situaties te voorkomen.
Er zijn verdeeld over Bretagne behoorlijk wat bankfilialen en pinautomaten te vinden. De meeste zitten in de grotere steden en soms zelfs in de kleinere dorpjes. Dit is echter geen zekerheid dus als je een pinautomaat tegenkomt, neem dan voldoende mee.

Telefoon/wifi/internet

De dekking van het mobiele netwerk in Bretagne is goed tot redelijk goed. Op de meeste plaatsen in de regio heb je een goede dekking en is er zelfs een redelijk stabiele 3G dekking. Dit geldt echter niet als je in één van de oude huizen of monumenten van het land bent. De muren zijn hier zo dik en de ramen vaak zo klein dat het signaal er niet doorheen komt. Hierdoor word je dan vaak verplicht om je telefoongesprekken buiten te voeren.
Bij veel openbare instanties en horecagelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden. Tegenwoordig is dit ook het geval in de meeste hotels al zijn er nog steeds hotels die je hiervoor laten betalen. De laatste jaren worden er steeds meer campings en vakantiehuizen uitgerust met een wifi-netwerk. Dit is echter nog lang niet overal het geval. Wil je per se internet op je vakantie, controleer dit dan goed voor vertrek. Op sommige campings kun je een kaart kopen waarmee je voor een bepaalde periode gebruik kan maken van de wifi. De prijzen hiervoor liggen vaak aan de hoge kant en de snelheid laat vaak te wensen over.

Openingstijden

De supermarkten, bakkers en slagers gaan op de meeste plaatsen in Bretagne ergens tussen 07:00 en 08:00 open en sluiten enkele uren voor de lunch om vervolgens tot ongeveer 19:00 open te zijn. De grotere supermarkten kennen de middagsluiting niet en zijn een gehele dag geopend. De bakkers zijn in de meeste plaatsen in Bretagne op de zondagochtend geopend. De andere winkels in Bretagne zijn in de meeste gevallen geopend tussen 09:00 tot 19:00 en zijn tussen de middag enkele uren gesloten. In veel gevallen zijn deze winkels op de maandag gesloten.
Veel van de musea en toeristische trekpleisters in Bretagne zijn in het hoogseizoen zeven dagen per week geopend. In het laagseizoen zijn deze vaak op maandag gesloten. Dit verschilt echter sterk per museum of attractie, sommige zijn in het laagseizoen vaker gesloten. Het is daarom verstandig dit vooraf eerst goed te controleren.

Taal

In Frankrijk spreek men Frans en dit is voor de meeste inwoners van het land de enige taal die ze spreken. Naast het Frans wordt er Bretons gesproken in Bretagne. Dit is een Eiland-Keltische taal. Deze taal stamt niet van het Gallisch af zoals het Frans, maar is ontstaan uit een mengeling van Brytonische talen. Vroeger was het Bretons de taal van de elite, tegenwoordig wordt de taal bedreigt. Volgens de laatste schattingen wordt het Bretons nog door ongeveer 400.000 personen gesproken. In sommige delen van Bretagne kom je dubbele plaatsnaamborden tegen.
Naast het Frans en het Bretons spreek een deel van de inwoners van Bretagne redelijk Engels. Vooral de mensen die werken in de toeristenindustrie spreken redelijk tot goed Engels. Er zijn natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen.

Tijdsverschil

Bretagne ligt net als de rest van Frankrijk in dezelfde tijdszone als Nederland, UTC+1 hierdoor is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Frankrijk. De zomertijd in heel Frankrijk loopt eveneens gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

In Bretagne gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel zijn er natuurlijk enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heb je bij grotere toeristische trekpleisters, in grote steden en in het openbaar vervoer een grotere kans om slachtoffer te worden van een zakkenroller. Verder staan de Fransen niet bekend om hun uitstekende en sociale rijgedrag, hou hier op de weg altijd rekening mee.
Als je in een huisje, caravan of tent overnacht zorg er dan voor dat de waardevolle spullen veilig opgeborgen zijn en zeker niet in het zicht liggen. Maak in een hotel wanneer aanwezig altijd gebruik van een kluisje.
Bretagne ligt voor een groot deel aan de Atlantische Oceaan. De stromingen die hier voorkomen kunnen verraderlijk zijn.