Bezienswaardigheden in Bretagne

Bretagne staat bekend om zijn prachtige rotskusten, zijn ruige landschap en zijn mooie historische dorpjes en stadjes. Natuurlijk heeft deze regio nog veel meer te bieden dan alleen dat. Zo zijn er verdeeld over de regio meerdere schitterende kastelen, chateau’s en forten te vinden. Veel van deze stammen uit de middeleeuwen maar zijn later aangepast aan de moderne tijd. Eén van de mooiste bezienswaardigheden, Mont Saint-Michel is wel te zien vanaf de kustlijn van Bretagne maar behoort officieel tot Normandië.
Opvallend is het groot aantal aquaria dat je tegenkomt in Bretagne. Bij ons weten zijn er drie: één bij Vannes, één bij Brest en één bij Saint-Malo. Een andere bekende bezienswaardigheid in Bretagne zijn de Menhirs en dolmen.

Fort La Latte

Fort La Latte of het Kasteel La Latte is een prachtig kasteel en een bekende toeristische attractie niet ver van Cap Frehel vandaan. De oudste delen van het kasteel stammen uit de veertiende eeuw. Niet lang na de bouw van het kasteel werd het veroverd door de Engelsen die weer verjaagd werden door de Fransen. Dit is een paar keer gebeurd totdat het kasteel in het begin van de zestiende eeuw met de grond gelijk werd gemaakt en later weer werd opgebouwd. In de zeventiende eeuw liet Lodewijk XIV het kasteel ombouwen tot een vesting. Later werd het nog gebruikt als buskruitopslag en tijdens de Franse revolutie werd het kasteel weer aangevallen. Het is al met al dus nog een wonder dat het kasteel nog bestaat en er nog zo goed uitziet. Dit vooral doordat het Fort La Latte sinds de zeventiende eeuw bijna continue gerestaureerd wordt. Tijdens de zomerperiode kan het Kasteel van La Latte dagelijks bezocht worden.

Menhirs en Dolmen

Op meerdere plaatsen in Bretagne zijn er menhirs en dolmen te vinden, maar de plaats die er bekend om staat is Carnac. Bij dit stadje staan enkele duizenden menhirs. Ze staan er in rechte rijen echter elkaar en lopen uiteindelijk uit in een halve cirkel. De precieze betekenis van de menhirs en dolmen is niet bekend. Aangenomen wordt dat ze zijn neergezet door de Kelten rond de vierde eeuw voor Christus en dat ze waarschijnlijk een religieuze betekenis hebben. De menhirs danken hun bekendheid onder andere aan de stripverhalen van Asterix en Obelix.

Aquarium van Saint Malo

Het aquarium van Saint Malo bevindt zich aan de rand van de stad in een industriegebied. Het aquarium bestaat uit verschillende onderdelen die per thema zijn ingericht. Elk thema is voorzien van zijn eigen aankleding en entourage. Mede door deze leuke en perfect doorgevoerde aankleding is het Aquarium van Saint Malo één van de leukste die ik ooit bezocht heb. Je loopt door een onbekende diepe onderwaterwereld, een verlaten piratenboot en een soort van ondergelopen verlaten fabriekshal. Tijdens je bezoek kom je alle bekende vissen, maar ook onbekendere vissen tegen. Als laatste kom je bij een grote tank waar haaien en waterschildpadden te vinden zijn. Na dit bassin ga je naar buiten waar nog enkele vijvers te vinden zijn waar je de kans krijgt om enkele vissen te aaien.
Hierna volgt het spektakelstuk van het Aquarium van Saint Malo. Je komt na een kleine wandeling uit bij een loods waar je een trap op moet een in kan stappen in een onderzeeër. Deze onderzeeër neemt je mee langs een prachtige onderwaterwereld. Onderweg kom je verschillende scholen vissen en een verdronken stad tegen.

Reserveer je tickets voor het aquarium van Saint-Malo online

Oceanopolis

Het Oceanopils is één van de populairste bezienswaardigheden in Brest en van het westelijk deel van Bretagne. De afgelopen jaren heeft het aquarium vele miljoenen bezoekers gezien. In totaal zijn er meer dan vijftig aquaria te vinden waar enkele duizenden vissoorten en andere beesten te zien zijn. Behalve om aquaria staat Oceanopolis bekend om zijn themapaviljoens. Deze paviljoens zijn ingericht door wetenschappers en geven een goede indruk over hoe ecologische systemen werken. Het mooiste deel van het aquarium is het tropisch paviljoen. Dit paviljoen is onderverdeeld in vier thema’s. Eén van de bekendste bewoners van dit paviljoen is een Onechte Karetschildpad.

Mont Saint-Michel

Officieel ligt Mont Saint Michel in Normandië, voor de kust van Bretagne. Het abdijencomplex en de omliggende baai staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit zeker niet zonder reden. Mont Saint-Michel is zonder twijfel een van de mooiste plekken die ik ooit gezien heb. Met name het zicht vanaf het vaste land op het voormalige getijdeneiland is fenomenaal. Je kunt ervoor kiezen om met een bus of te voet naar Mont Saint Michel te gaan. Eenmaal op het eiland kom je er wel achter dat de het één van de drukst gezochte toeristische attracties van Frankrijk is. De straten van het dorp zijn helemaal afgeladen met toeristen. Vanaf het dorp baan je jezelf een weg naar boven tussen allerlei restaurantjes en winkeltjes met typische Normandische producten. Onderweg kom je enkele kleine musea tegen die onder andere de geschiedenis van het eiland vertellen. Eenmaal boven kom je bij de abdij aan waar je tegen een kleine entree de prachtige abdij van het eiland kan bezoeken. Dit is meer dan de moeite waard al was het alleen maar om de prachtige vergezichten vanaf het terras. Na een bezoek aan de verschillende ruimtes van de abdij daal je weer af richting het dorp. Dit kan op twee manieren langs de manier zoals je gekomen bent of via een smal paadje dat je langs de drukte heen loodst. Mont Saint-Michel is prachtig en mag je zeker niet overslaan. Onze tip is om ze vroeg mogelijk te gaan om de ergste drukte voor te zijn. De abdij is dagelijks vanaf negen uur geopend.

Boek vooraf je ticket voor de Mont-Saint Michel

Belle-île

Belle-île is zoals zijn naam al doet vermoeden een mooi eiland en misschien is de naam nog wel een beetje aan de voorzichtige kant want het is namelijk een schitterend eiland. Het eiland kenmerkt zich door de prachtige stranden, de ruige kliffen en de bijzondere natuur. Mede hierdoor kun je meerdere dagen op het eiland doorbrengen zonder jezelf ook maar te vervelen. Het eiland ligt op ongeveer veertien kilometer varen vanaf Quiberon. Je kunt het eiland vrij gemakkelijk bezoeken met de fiets, maar met de auto is ook mogelijk. Hoogtepunten van Belle-île zijn het plaatsje Le Palais met de citadel van Vauban, Ria de Sauzon en Les Pyramides de Port Coton. De mooiste stranden van het eiland zijn te vinden bij Bordaboué en Les Grand Sables.

La Pointe du Raz

La Pointe du Raz is het meest westelijk gelegen puntje van Frankrijk. Mede door het prachtige uitzicht dat je vanaf dit punt hebt, trekt Pointe du Raz jaarlijks vele bezoekers. Met goed weer kun je het Ile de Sein zien en soms zelfs de vuurtoren Ar Men.
In de directe omgeving van Pointe du Raz zijn er bijzonder veel vuurtorens te vinden. Dit deel van de Bretonse kust stond vroeger onder zeelieden bekend als bijzonder gevaarlijk. Menig schip is hier in de loop van de tijd op de klippen gelopen. Tegenwoordig is Pointe du Raz een geleide toeristische attractie er komen vooral wandelaars en surfers naartoe.

Lac de Gueriédan

In het hart van Bretagne ligt het Lac de Gueriédan. Het is een groot meer dat ongeveer 400 hectare groot is en in een enorm bos en heide gebied ligt. Het is het grootste meer van Bretagne. Lac de Gueriédan is ontstaan tijdens de bouw van een stuwdam die moest gaan dienen als waterkrachtcentrale.
Het meer staat voornamelijk bekend om zijn megalithische monumenten. De meeste toeristen komen echter naar het meer om de vele watersportactiviteiten die je hier kunt doen. Kajakken, zeilen, waterfietsen of waterskiën het kan allemaal. Om het meer ligt een prachtige tweedaagse wandeling.

Kasteel Dinan

Het kasteel van Dinan ook wel het kasteelmuseum van Dinan genoemd is onderdeel van de omwalling van de stad. In het kasteel is een kleine kunstcollectie te vinden. Daarnaast kom je er meubels, verzamelobjecten en zilver tegen. Het kasteelmuseum bestaat uit twee torens die met elkaar verbonden worden door een verdedigingsmuur. In de kleinere toren kom je via een lange trap in het souterrain uit waar verschillende grafstenen bewaard worden. De verschillende objecten in het kasteel zijn niet al te bijzonder te noemen, maar het uitzicht wat je vanaf de bovenste toren over de stad hebt, is dat weer wel. Zeker bij mooi weer is dit iets wat je gezien moet hebben. Jammer genoeg zijn er geen beschrijvingen in het Nederlands te vinden; wel in het Frans en in het Engels.

Het kasteel van Vitré

Het kasteel van Vitré is gebouwd op rots waardoor het hoger lijkt te liggen dan de rest van de gebouwen in de omgeving. Hierdoor domineert het kasteel van Vitré vanuit veel standpunten het stadsgezicht van Vitré. Het kasteel kan bezocht worden tegen een kleine entree. Je mag dan drie van de torens bezoeken en een deel van de oude ommuring. De verschillende niveaus van de torens zijn ingericht als stijlkamer of als museum. In deze kamers kun je een beeld krijgen over het leven in het kasteel in de zeventiende eeuw.
In de late middeleeuwen diende het kasteel als vestingbolwerk om de toegang van Bretagne te beschermen. Het is één van de mooiste voorbeelden van de Bretonse architectuur uit deze periode.